Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mellkasi fájdalom (Angina, angina pektorisz)

2008.11.26
Mellkasi fájdalom (Angina, angina pektorisz)
 
Az angina (angina pectoris) nem egy önálló betegség elnevezése. Ez a szívbetegség egyik tünete, figyelmeztető jel: szorítás, fájdalom, kellemetlen érzés a mellkasban. Arra figyelmeztet, hogy a szívizomzat nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez.
 
   Az angina kellemetlen szorítás, nyomásérzés vagy fájdalom, amely leggyakrabban a mellkasban, típusosan a szegycsont mögött jelentkezik. A beteg erős szorító fájdalmat érez, mintha ülne valaki a mellkasán, vagy összeszorítanák azt. A fájdalom, a szorítás kisugározhat: vállba, felkarba, állkapocsba, nyakba, de a hátba vagy a gyomorba, hasba is. A fájdalmat egyéb tünetek is kísérhetik: nehézlégzés, hányinger, szédülés, sápadtság, verejtékezés. A tünetek néhány percig tarthatnak, de 3-5 percnél ritkán tart tovább. Az egy percnél rövidebb, éles, szúró jellegű fájdalom rendszerint nem angina.
   Az angina akkor lép fel, ha a szív oxigénnel való ellátottsága lecsökken. Ezt leggyakrabban a szívizomzatot ellátó koszorúserek szűkülete vagy görcsös összehúzódása okozza, de jelentkezésében más tényezők is szerepet játszhatnak. Gyakran fizikai megterheléssel kapcsolatos: munkavégzés, séta, lépcsőzés, nehéz teher cipelése, és minden olyan dolog kiválthatja, ami növeli a szív oxigénigényét. Előfordulhat, hogy kis megterhelés is anginát vált ki, így étkezés, hideg szél, stressz vagy izgalom.
   A tünetek kifejlődéséhez bizonyos állapotok, káros szokások hozzájárulhatnak. Az elhízás fokozza a szív terhelését és növeli a szívizom oxigénigényét. A zsíros táplálkozás az érfalak, így a koszorúserek falának merevedéséhez, beszűküléséhez járul hozzá, ami viszont a szív oxigén-ellátását rontja. A dohányzás hatására az erek fala beszűkül, a végtagok, a hasi zsigerek (gyomor, belek stb.) és a tüdő erein kívül a koszorúerek is, amely szintén a szívizom oxigénellátását rontja.

   Az angina pihenésre általában megszűnik. Ha azonos körülmények között, hasonló megterhelés hatására jelentkezik, és hasonló tünetek kísérik, az anginát stabilnak nevezzük. Nem stabil, ha az anginás roham a szokásosnál hosszabb ideig tart, lényegesen kisebb terhelés váltotta ki, ha pihenésre nem szűnik meg, vagy többször visszatér, illetve a szokásostól eltérő és súlyosabb tünetek kísérik.

  • Ha nagyon erős a fájdalom és rosszabbodik vagy 20 percnél tovább tart;
  • ha gyengeséggel, gyomorfájdalommal, ájulással jár együtt;
  • ha öt percen belül bevett 3 nitroglicerin tabletta sem szünteti meg a fájdalmat;
  • ha súlyosabb, mint bármilyen korábban érzett fájdalom,

haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, illetve MENTŐT KELL HÍVNI! Ezek szívroham (infarktus) jelei is lehetnek!

   Az angina kezelése különböző gyógyszerekkel történhet. Ezek a gyógyszerek egyrészt javítják a szívizomzat oxigénellátását (pl. koszorúér-tágítók), másrészt csökkentik a szívizomzat oxigénigényét. A szívkoszorúér-tágítók elernyesztik a koszorúerek falában lévő izmokat és így kitágítják az ereket. A tágabb ereken nagyobb az átáramló vér mennyisége, amely így több oxigént és tápanyagot szállíthat a szívizom számára. Leggyakrabban a nitroglicerin használatos a koszorúerek tágítására, illetve egyéb nitrát-származékok. Az anginás panaszok enyhítésére úgynevezett béta-blokkolók és kalciumcsatorna-blokkolók is használatosak. Az aszpirin gátolja a vérrögöcskék kialakulását, így a koszorúerek elzáródását, a vérzsír (koleszterin) csökkentő gyógyszerek pedig az érfalak elfajulását. Ezek a szívpanaszok visszatérését gátolják.
   Ha bizonyos, hogy a fájdalmat szívbetegség okozza és gyógyszerekkel nem enyhíthető, akkor egyéb beavatkozásokra is sor kerülhet. Gyakran alkalmazott eljárás, hogy az érbe egy kicsiny ballont vezetnek, és ennek felfújásával kitágítják a beszűkült érszakaszt. Ez kiegészíthető az érbe vezetett rugalmas falú csövecskével (sztenttel), amely nyitott állapotban tartja azt. Amennyiben a ballonos tágítás vagy a sztentműtét nem végezhető el, vagy egy koszorúér-műtéttől jobb eredmény várható, koszorúér áthidaló műtétet végeznek el. Ennek során az alsó végtagból vagy a mellkasból kis eret vesznek ki, és azt a koszorúérre varrják, megkerülve az elzáródott szakaszt.
   A szívbetegség az esetek többségében jól kezelhető, megfelelő életmód, rendszeres testmozgás mellett jól kézbentartható. A dohányzás abbahagyásával, fogyással, a magas vérnyomás és cukorbetegség megfelelő kezelésével csökkenthető a kockázat. Fontos az egészséges táplálkozás, a zsíros ételek kerülése, a rendszeres testmozgás, orvosi ellenőrzés, az orvosi utasítások betartása.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Lengyel Attiláné - Szorító mellkas

2016.01.02 15:00

Kedves Doktor Úr! Kb 3 hete kezdődött,hogy időnként szorító fájdalmat éreztem a mellkasomban, középen. Pár percig tartott, s volt mikor étkezéskor jött rám, de volt mikor attól teljesen függetlenül, pl mikor egész nap úton voltam. Ma hajnalban arra ébredtem,hogy megint fáj,szorít, s miután elmúlt, vissza tudtam aludni. Most délután van, de hajnal óta többször előjött. Más tünetem nem nagyon van, néha fázok a konvektor mellett is, és hidegek a végtagjaim. Válaszát,tanácsát előre is köszönöm.

Dr. Dienes Csaba Emil - Re: Szorító mellkas

2016.01.07 14:43

Kedves Asszonyom!
A mellkasi fájdalomnak több oka is lehetséges. A leírt tünetek alapján nem állapítható meg a valószínű ok. Mindenképpen kivizsgálást javaslok.
Üdvözlettel
Dr. Dienes Csaba

3305518@gmail.com - Álmatlanság

2015.08.09 05:03

Kedves Doktor úr!
Erősebb, hosszabb időtartamú fizikai megterhelést követően éjszaka nem tudok aludni, nagyobb lélegzetvételnél fáj a tüdőm, sugárzó fájdalmat érzek a vállaimban és a felkarokban, és erősen izzadok. Mi okozza ezt?

Dr. Dienes Csaba Emil - Re: Álmatlanság

2015.08.09 13:40

Ennek számos oka lehet, köztük szívbetegség is. Mindenképpen kivizsgálást javaslok!

Kissné Szilágyi Mónika - kiss.monika817@gmail.com

2015.05.05 17:52

Kedves doktor úr! Szeretném megtudni, hogy ön szerint mi lehet a problémám! Ez kb másfél hónapja kezdődöt. Eleinte 1-2alkalommal utána már 5napja folyamatosan szúró fájdalmat érzek a mellkasomba ami kisugárzik a vállamba. 2 napal ezelőt mikor erősebb szúródást éreztem a mellkasomba akkor hányinger és verejtékezés kapot el. Mióta szúródást érzek azóta reggel és este muntha erősebb lenne valamivel. Másnap orvoshoz fordultam,és EKG csinált de semmit nem mutatot ki, pedig akkor is éreztem a vállamban az enyhe szúródást.Gyógyszeres kezelést írt azóta sem érzem sokkal jobban magam. Ön szerint mi lehet az oka! Válaszát is előre köszönöm!

Tóth Máté - kamilla1989@citromail.hu

2014.10.21 23:24

kedves doktor úr.
kérdésem a következő.
én a ball melkasomnàl érzek egy erős szúrást és van amikór a ball karom is lezsibad az minek a jele?

Dr. Dienes Csaba Emil - Re: kamilla1989@citromail.hu

2014.10.22 06:34

Az ön által leírt fájdalomnak számtalan oka lehet. Lehet gerinc eredetű, mellkasfali és szív eredetű egyaránt. Vizsgálat nélkül, csak a tünetek alapján, nem lehet az okot megállapítani.

Dávid - Mellkasi Fájdalom

2015.01.13 12:24

Kedves Doktor Úr!
22 éves férfi vagyok fél éve jelentkezett szapora szívverés szívdobogásérzés és mellkasi fájdalom... EKG Teljes Labor Pajzsmirigy SzívUH minden tökéletes... A mellkasi Fájdalom szúrkáló kellemetlen érzéssel jár Bal oldalon vagy középen és általában Bal kézzsibaddás is szokott lenni... Concor 0,5 Napi 1 de a mellkasi Szúrkálás Megmaradt... Mi lehet ennek azOka?
Köszönöm

Dr. Dienes Csaba Emil - Re: Mellkasi Fájdalom

2015.01.13 13:40

Kedves Dávid!
Az orvostudomány nem olyan egzakt tudomány, mint pl. a matematika, az betegségek és a tünetek között nincs mindig szabályszerű összefüggés. Egy adott betegség nem mindig és nem mindenkinél ugyanazokat a tüneteket okozza. És fordítva: egy adott panaszt többféle betegség is kiválthat. Ezért lehetetlen így megmondani, milyen betegség állhat a mellkasi fájdalma hátterében, hiszen azt szívbetegségeken kiívül más problémák is okozhatják, pl. tüdőbetegség, mozgásszervi betegség: csontok, ízületek vagy izmok betegségei, működészavarai, emésztőrendszeri és egyéb okai is lehetnek, mint pl. szorongás, pánikzavar stb.
És sajnos olyan is előfordul, hogy a panaszok kiváltó okait nem sikerül megállapítani a legnagyobb gondosság mellett sem...

Üdvözlettel:
Dr. Dienes Csaba Emil

Tóth Màté - kamilla1989@citromail.hu

2014.10.21 23:28

de a szúràs van mikor 2 vagy 3 percesek de van amikor tovàbb tart a fàjdalom.

Varga Tunde - balayska2004@yahoo.com

2014.08.20 07:33

Este, lefekves utan jelentkezet az eros mellkasi fajdalom, ami a hatamba sugarzott. Ha felkeltem, ugy meg valamennyire elvertem magamat, de tobb mint 40 percen keresztul tartott. A legvegen szedulest ereztem, majd Aszpirin tablettat vettem be es kb. 10-15 percen belul belealudtam. 47 eves vagyok. Kerem doktor ur, ha lehet ezek alapjan, megmondani, hogy mitol volt ez a mellkasi fajdalom.
Elore is koszonom

Varga Tünde - Re: balazska2004@yahoo.com

2014.08.20 07:34

Este, lefekves utan jelentkezet az eros mellkasi fajdalom, ami a hatamba sugarzott. Ha felkeltem, ugy meg valamennyire elvertem magamat, de tobb mint 40 percen keresztul tartott. A legvegen szedulest ereztem, majd Aszpirin tablettat vettem be es kb. 10-15 percen belul belealudtam. 47 eves vagyok. Kerem doktor ur, ha lehet ezek alapjan, megmondani, hogy mitol volt ez a mellkasi fajdalom.
Elore is koszonom

ZSUZSANNA - torkosadam@yahoo.com

2012.08.20 15:26

KIRANDULASON VOLTUNK ES EGY JOT USZTAM IS, ELEG HIDEG VIZBEN. EJJEL NAGYON ROSSZUL EREZTEM MAGAM. EGY NAGYOM FURCSA FAJDALMAT EREZTEM A MELLKASOMBAN, DE INKABB A MELLKASOMON, OTT AHOVA AZ EMBER A KEZET TESZI AMIKOR A ,,LELKEMET'' MODJA. UGYANAKOR MINDKET KAROMBAN IS EREZTEM A FAJDALMAT. MINTHA AZ EREIM FAJTAK VOLNA. AZT SEM TUDTAM HOGY RAKJAM A KARJAIMAT. NAGYON SOKAIG NEM TUDTAM ELALUDNI A FAJDALOM MIATT. MEG FELOTKOR EBREN VOLTAM. AZTAN KILENC ORAKOR MEGEBREDTEM. SEMMI BAJ NEM VOLT, DE MEG MINDIG ERZEK EGY KIS NYOMAST A MELLKASOMON. KEREM DOKTOR UR. NYUGTASSON MEG, HOGY NINCS SEMMI BAJ. MEG VALAMIT MEGSZERRETNEK IRNI: A TEGNAP BEFUJTAM MAGAM EGY KULLANCS RIASZTO SPRAY-EL, A NEVE AUTAN. VAJON NEM ENNEK A MELLEKHATASA?

Dr. Dienes Csaba Emil - Re: torkosadam@yahoo.com

2012.08.21 11:12

A spray biztosan nem okozta. Első "látásra", a leírás alapján izomfájdalomnak, izomláznak tűnik a dolog. Ha fiatal egyénről van szó, aki nem úszik rendszeresen, ez a legvalószínűbb. Ha máskor is előfordult terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom, kardiológiai vizsgálatot javaslok.

tasnádi jozsef - 1201pacsirtau17

2011.06.15 23:57

EKG bicili holter ulrahang volt de ilyenkor nem voltlényeges kitérés az nemugyan az mint az élet katéter nem de ez lenne megváltás

tasnádi jozsef - 1201 pacsrta 17

2011.06.15 23:46

sajnos acukor megvan amagas vérnyomás 30 éve magas hugysav szint 30 éve ez kőszvényben jelenkezik diétával tartom deha nem lennék leszázakolva akkor nehéz lenne 58 éves vagyok ez mellet SPA is ami mozgásomban korlátoz dechteweres

tasnádi jozsef - 1201 pacsirta u 17

2011.06.15 23:34

évek ota evvel kűzdők de valahogy nem egyyértelmű de mivel célirányos vizsgálatok nem készűltek nincsis bár egyszer már ez a diagnozis felmerűt valamiokbol egypontos nyomás mind panasz de ez később valahogy el sikkadt további vizsgátok során feledésbe merűlt mivel leszázalékolásomal végetért

Dr. Dienes - Válasz Reginának

2010.05.05 14:42

Mint említettem, ez egy tünetegyüttes, ha a tünetek megjelennek, az maga a "diagnózis". Azt viszont, hogy van-e koszorúsér keringési, vérellátási zavar terheléses EKG-val, szív UH-vizsgálattal és izotópos vizsgálattal, illetve "koszorúsér-festéssel" vizsgálható.

Regina - milyen vizsgálat szükséges?

2010.05.04 11:29

Milyen vizsgálattal bizonyosodhatok meg hogy szívbetegségem (az előbb olvasott) van?