Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Influenza

2008.09.25

INFLUENZAKép

 

Akut vírusos légúti megbetegedés, melyet hirtelen kitörő láz, borzongás, fejfájás, rossz közérzet, köhögés, nátha jellemez. A fájdalmak, a láz és az elesettség aránytalanul súlyosabb a hurutos tüneteknél. Az esetek rendszerint járványosan jelentkeznek. A betegség súlyát gyors terjedése, nemegyszer több országra vagy földrészre kiterjedő méretű járvány előfordulása és magas halálozása adja.

 

Járványtan

Az influenza elnevezést laikusok és szakemberek is gyakran helytelenül alkalmazzák olyan légúti fertőzésekre, melyeket nem az influenzavírus okoz. A, B és C típusú influenzavírust különböztetünk meg. Az A és B típus egymástól klinikailag elkülöníthetetlen fertőzéseket okoz, míg a C típus rendszerint enyhe megbetegedést hoz létre. Az influenza elszórtan légúti megbetegedéseket idéz elő minden év őszén és telén, és rendszerint 2-3 évente jelentkezik nagyobb járvány tömeges iskolai és munkahelyi hiányzással, megbetegedéssel és halálozással, melyek kórokozói többnyire A típusú influenza vírusok. (Magyarországon 1998-ban 30-an haltak meg influenzában, nagyobb járványok esetén ez a szám jelentősebb.) Az influenza B fertőzés általában enyhe légúti panaszokkal jár, de 3-5 évenként visszatérő ciklusban jelentős számú megbetegedést és halálozást eredményez.

A vírus leggyakrabban az iskoláskorú gyermekekben fordul elő. A szezonális járványok sokszor két hullámban jelentkeznek: először az iskolások és családtagjaik között, majd egyedül élő emberekben és félig-zárt intézmények lakóiban.

 

TünetekKép

A fertőzést követően 1-4 napon belül jelentkeznek a tünetek: (enyhe esetekben közönséges meghűlés tüneteit észleljük.) Jellemzően a hidegrázás és a magas (39-39,5°C-os) láz hirtelen alakul ki. Hamarosan levertség, testszerte fájdalom (főként a hátban és a lábakban) jelentkezik. A fejfájás nehezen elviselhető, fénykerüléssel és szemgödör-fájdalommal jár. A légúti tünetek eleinte mérsékeltek lehetnek: torokkaparás, szegycsont mögötti égő érzés, száraz köhögés és alkalmanként nátha. Később az alsó légúti hurut válik elsődlegessé; a köhögés állandóvá válik és köpetürítés kíséri. Gyermekekben hányinger, hányás előfordulhat. 2-3 nap múlva az akut tünetek hirtelen enyhülnek, a láz megszűnik, de néha 5 napig is elhúzódhat mindenfajta szövődmény nélkül. A gyengeség, kimerültség és izzadás több napig, esetleg hetekig megmaradhat. Véres köpetürítéssel járó hörghurut és tüdőgyulladás rövid idő alatt kialakulhat. Különösen súlyos és gyors lefolyású esetekben 48 órán belül halálos szövődmény alakulhat ki.

 

Szövődmények

Amennyiben a láz, köhögés és más légúti panaszok még 1 héttel később is észlelhetők, másodlagos baktériumfertőzés valószínűsíthető. Agyvelőgyulladás, szívizomgyulladás a ritka szövődmények közé tartozik, és esetleges kialakulásuk a lábadozási időszakban következhet be.

A Reye-szindróma az influenza (és az egyéb vírusos betegségek) ritka és súlyos szövődménye, melyet agyvelőbántalom, zsírmáj, vércukorszint-csökkenés, vérzsírok felszaporodása jellemez. Elsősorban kisgyermekekben jelentkezik. A szindrómát gyorsan kialakuló májelégtelenség és agyvelőbántalom jellemzi, halálozási aránya 30%. Kialakulása ismeretlen, az aspirin rizikótényezőként szerepelhet. A vírusfertőzéstől számított 2-3 héten belül egyidejűleg jelenik meg a vércukorszint-csökkenés, a májenzimek szintjének emelkedése, a vér ammónia szintjének emelkedése és az értelmi állapot változása.

 

A szövődménymentes influenza mindig meggyógyul. A súlyos szövődmények kórházi kezelést igényelnek, melyek főleg a 12 év alatti gyermekek, 65 év feletti idősek és a tüdő- és szívbetegek életét veszélyeztetik.

 

KezelésKép

A kezelés a betegek többségében tüneti. Ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás javasolt, a tüneteket láz- és fájdalomcsillapítók enyhíthetik. Felnőttek acetilszalicilt (pl. Aspirin, Kalmopyrin, Istopyrin, ASS+C, Aspro C, Huma-ASA, stb.) vagy aminophenazon készítményeket (pl. Algopyrin, Demalgon, Germicid) szedhetnek. Gyermekeknél inkább aminophenazont kell adni, mert az aspirin fokozza a Reye-szindróma kockázatát. Adagjuk testtömeg kilogrammonként 30-40 mg, melyet naponta 4-5 részre elosztva kell adni. Aminophenazont tartalmaz pl. az Algopyrin, a Germicid és a gyógyszertári készítésű "antipiretikus" végbélkúp.

 

Megelőzés

Kép Megelőzése védőoltással történhet. Védőoltás javasolt a szív-, tüdő- és többféle krónikus betegségben szenvedőknek, időseknek, otthon-, valamint kórházban ápoltaknak. A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, érdemes ezen betegeket tüdőgyulladás elleni védőoltásban is részesíteni egyidejűleg. Különlegesen veszélyes helyzetben ajánlatos azokat a veszélyeztetett terheseket is beoltani, akiknek terhességük utolsó 3 hónapja éppen a téli hónapokra esik. Az oltásra az őszi hónapok a legalkalmasabbak, a védettség kb. 2 hét alatt fejlődik ki és hónapokig tart.

 

Oltási mellékhatások (ÁNTSZ által biztosított ingyenes oltóanyagra vonatkozóan, a gyári tájékoztató alapján)

Az influenza oltást követő mellékhatások ritkán fordulnak elő. Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenza fertőzés. Az oltást követő légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki.

 

Helyi mellékhatások: A leggyakoribb mellékhatás az oltást követően a beadás helye körül kialakuló bőrpír, mely általában 48 órán belül megszűnik.

 

Általános mellékhatások:

1.      Láz, rossz közérzet, izomfájdalom nagyon ritkán előfordulhat. Ezek a reakciók 6-12 órával az oltóanyag beadását követően alakulhatnak ki, és 1-2 napig tarthatnak.

2.      Azonnal kialakuló anaphylaxiás ((allergiás túlérzékenységen alapuló)) shock azon egyéneknél észlelhető, akik tojásfehérje vagy az oltóanyag más összetevőjére adnak magas IgE ((allergiás)) választ.

3.      Egyéb, lehetséges szövődménye az agyvelő-károsodás.

 

Súlyos reakciónak tekintendők az alábbiak: helyileg kiterjedt duzzanat és pír az oltás területén, amely beszűrődött és a comb elülső-oldalsó felszínének nagyobb részét, illetve a felkar körfogatának nagyobb részét érintette. Súlyos általános tünetnek tekintendő a 39,5°C feletti láz az oltás után 48 órán belül, anaphylaxia, hörgőgörcs, gégevizenyő, ájulás-izomgyengeség, valamint elhúzódó hozzáférhetetlenség, tudatzavar, hosszantartó befolyásolhatatlan magas hangú sírás 4 óránál hosszabb időre, 72 órán belül fellépő görcsök vagy agyvelőbántalom.

Enyhe allergiás tünetek esetén Calcium pezsgőtabletta mérsékelheti a panaszokat. Duzzanat, izomfájdalom vizes borogatással enyhíthető. Láz csillapítására alkalmasak: pl. Algopyrin, Demalgon, Aspirin, Kalmopyrin és egyéb lázcsillapítók, illetve fizikális lázcsillapítás (hűtőfürdő, vizes borogatás).

 

Nem kívánatos súlyosabb mellékhatások észlelése esetén haladéktalanul keresse háziorvosát, illetve az oltást végző orvost!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.